Siirry sisältöön

Verot eivät aja yrityksiä konkurssiin

16.10.2016

Aika montaa yritystä olen päässyt seuraamaan läheltä tai vähän kauempaa enkä ole törmännyt yhteenkään jossa verot olisivat konkurssin syy.  Toki on niitä, jotka verottaja on hakenut konkurssiin mutta vasta pitkällisten ja suurien maksuviiveiden jälkeen.  Syyt konkurssiin ovat kuitenkin ihan muualla kuin verottajassa.

Ylivoimaisesti suurin osa veroista maksetaan vasta jälkikäteen eli sitten kun tulo on saatu.  Esimerkiksi arvonlisäveron saa vähentää pian sen jälkeen kun kulu on syntynyt.  Suuri osa aloittavista yrityksistä saa alv-palautusta ihan rahana tilille.  Myynnin arvonlisäveron maksamiselle on aikaa 1,5 kuukautta eli  raha on saatu asiakkaalta ennen kuin vero pitää maksaa; ellei myyjä ole antanut ylipitkiä maksuaikoja asiakkailleen.  Arvonlisäverovelka on lähes aina yrityksen oma virhe eli asiakkailta saatu raha on tuhlattu kokonaisuudessaan eikä edes alvin osuutta ole säilytetty.

Liian suuriin ennakkoveroihin saa hakemuksesta muutoksen.  Niitäkään ei siis tarvitse maksaa etukäteen ellei halua.  Lisäksi verottaja on kokemukseni mukaan varsin joustava maksuehdoissa ja verovelkoihin saa maksujärjestelyillä pitkänkin maksuajan.

Palkoista pidätetty ennakonpidätys ja sotumaksu ovat toki sellaisia verottajalle tilitettäviä rahoja, joihin ei välttämättä ole saatu tulorahoitusta.  Jos tuloja ei ole mutta palkkoja on, niin yritys on tehnyt virhearvioinnin palkatessaan työntekijöitä joille ei ole laskutettavaa työtä.

Yrityksen huono menestys on yrittäjälle ikävä juttu.  Ruikuttamisen sijaan on parempi katsoa peiliin ja miettiä liikeideaansa, ratkoa omien tuotteiden tai palveluiden huonoa menekkiä sekä hoitaa saamisten perintä tehokkaasti.  Oikea ”syyllinen” harvoin löytyy kovin kaukaa.

Pekka Partanen

 

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: