Siirry sisältöön

Laiska raha pitäisi saada töihin

10.11.2017

Suomalaisten pankkitileillä makaa suunnilleen 80 000 000 000 euroa, lausutaan kahdeksankymmentä miljardia.  Omistajansa kannalta suurimmalta osaltaan laiskana, tuottamattomana rahana käyttö- tai muilla vastaavilla korottomilla tai pienikorkoisilla tileillä.  Aktiivisessa sijoitustoiminnassa tuo rahamäärä voisi vauhdittaa Suomen talouden nykyistäkin hurjempaan kasvuun.

Yksi jos toinenkin haluaisi nuo rahat tehokkaammin liikenteeseen.  Esim. kovana kapitalistina tunnettu Paavo Arhinmäki (vas) on ehdottanut ns. kansanrahastoa josta sitten lainattaisiin yksityisille ja yrityksillekin.  En tiedä miten, mutta ehkä tuo kansanrahasto eroaisi pankista jotenkin?

Joukkorahoitusta hakevat ja välittävät tahot ovat myös noitten rahojen perässä.  Me suomalaiset vaan olemme niin varovaisia sijoittajia, että nihkeää on.  Mielummin laiska ja turvallinen kuin ahkera mutta riskaabeli.  Joukkorahoitusportaalia pyörittävä tuttavani heitti ajatuksen, että pikku kannustimena voisi taas olla verotus: oletettavasti rahaa alkaisi liikkua jos luonnollinen henkilö saisi tehdä verovähennyksen suorasta sijoituksesta Suomessa kotipaikkaansa pitävään yritykseen.  Monet ovat valmiit ottamaan pienen riskin kunhan voi maksaa vähemmän veroja.  Ja lopulta sijoitettu raha palaa takaisin verottajalle uusien työpaikkojen ja kulutuksen kautta.  Idea ei tietenkään ole ihan uusi vaan tämäntyyppinen järjestely on kuulemma käytössä ainakin Kanadassa.

Pekka Partanen

 

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: